Urban golf: már nem csak az elitek sportja

Mindez Brian Jeromen Peterson ötletének köszönhető, aki a hagyományos pályákról kivitte a betontól elszürkült utcákra, ezt a sokak szerint sznobnak vélt játékot.  

Forrás: Street Conscious Crew

Urban, street vagy cross golf. A helyszín az Egyesült Államok, 1999-et írunk. A játék lényege az volt, hogy egy kevésbé lakott területen különböző távoli célpontokat jelölnek ki (például egy szobor, fa, fal, stb.)  és ezeket kellett eltalálni. Fontos volt, hogy a labda puha anyagból legyen – mondjuk egy teniszlabda, vagy úgynevezett soft, vagy light golf labda – így nem rongálja a megadott célt. Valahogy így indult az utcai golf története. Európában, a korai kétezres években tűntek fel cross golf csapatok, pl. a francia Urban Trees Crew, de Lengyelországban, Hollandiában és természetesen Nagy-Britanniában is már lehetett látni utcán ütögetőket. 2012 óta már európai bajnokságot is rendeznek, az idei EB a hónap elején zajlott le Kölnben.

crossgolf-2013-paris-728

(European Urban Golf Cup 2013, Paris – golf.de)

A golf utcai változata globálisan most kezd igazán kibontakozni és ebben mi sem vagyunk annyira lemaradva. Magyarországon nem sok formáció ismert (ez nem azt jelenti, hogy nincs) viszont, akiket érdemes megemlíteni – már csak az aktivitásuk miatt is (még hóban is játszanak) – az egy debreceni csapat, a Street Conscious Crew. Ők egy LTP melletti területet foglaltak be, de nem ellenzik a belvárosi és a lakótelepi környezetet, csak itt nyugisabb a kemény labdák miatt.

IMG_2237

Az aktív tagok száma 5-6 fő, köztük van olyan, akinek már van tapasztalata a hagyományos golfban. A játékszabályokat itt is maguknak kreálják. Általában lyukra ütnek, ahogy a hagyományos golfban, csak zordabb körülmények között. De sokszor célba veszik a már kiüresedett “célzóvíz” dobozokat, vagy a pálya szélére ledobált táskákat. Lakottabb területen a kedvenc célpontok: a szemetesek, egy távoli bokor. Tervben volt az is, hogy az éppen haladó kettes villamos felett átütik, de az még túl veszélyesnek bizonyul a kemény labdával…meg nem is futnak olyan gyorsan a srácok.  Itt és általában a street golfban egy játékszabály van: a golf szeretete. A csapat még amatőr szinten van, de ilyen lendülettel rövid idő alatt sokat fejlődhetnek.

IMG_2315

IMG_2327

Egyszer azt hallottam valakitől, hogy szükség van a sznobokra, mert egy idő után az ő kultúrájukból lecsurog valami az átlag városi népre, amiből sok jó dolog keletkezhet. Van benne valami. Azt nem tudom, hogy a galléros, krokodilos pólós, profi milliomos golfjátékosok hogy viszonyulnak az utcai golfhoz (mondjuk biztos vannak olyanok, akik szentségtörésnek tartják), de azt tudom, hogy én máshogy ítélem meg ezt a játékot mióta találkoztam a golf utcai változatával. Ha egy panelgyereket érdekel a golf, miért ne ütögethetne a valós, megszokott környezetében?

Share Button