Szórakoztató kultúra – kulturális szórakozás

Pár hete a nyíregyházi Móricz Könyvtár médiatárában jártam, melyet a Jurij frontembereként is ismert Polák Péter mutatott meg nekem. De, hogy ez miért is érdekes? A folytatásból megtudjátok!

mzsk

Komoly-, könnyű-, jazz és népzenei bakeliteket, kazettákat, CD-ket; kottákat, képdokumentumokat, hangoskönyveket, zenetörténeti könyveket és folyóiratokat foglal magába a folyamatosan bővülő kínálat. Ezek nagy része már elérhető digitális formában az interneten, bár az nem akkora élmény, mint meghallgatni igazi lemezjátszón akár a Hairben hallott örök klasszikusokat.

Város szinten különlegességnek számít a teljes állat- és madárhang gyűjtemény, ami ugyan nem egy Trainspottingos vonatlesés, mégis nagyon érdekes lehet. Hasonlóan: arab nyelvleckét is csak itt találtok Nyíregyháza szerte.

A harmadik emeleti részlegen egy mini stúdió is található, amely tökéletesen alkalmas többek közt demófelvételekhez, főleg ha van egy garázsbandátok. Emellett van lehetőség VHS digitalizálásra is. Így feljavítva, DVD-n is élvezhetitek anyu és apu esküvőjét, vagy bármilyen más családi eseményt.

Jól éreztem magam ebben a közegben, pedig először volt bennem egy minimális kétely, hogy vajon jellemző-e itt, a könyvtárakhoz akarva-akaratlanul társított szigorúság és unalom. Ezzel szemben közvetlen és laza volt a hangulat, mintha egy barátomhoz mentem volna át könyvet olvasni vagy zenét hallgatni. Minden korosztály és minden stílus képviselője találhat magának érdekes anyagokat, legyen az egy Mick Jaggerről szóló zenetörténeti könyv, egy opera, jazz vagy Elvis-bakelit, esetleg egy japán nyelvlecke.

Ha kedvet kaptatok a tavaszi természetébredezés alatt egy kis kultúrával egybekötött szórakozáshoz, akkor ne hagyjátok ki a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Médiatárát, ahol Polák Péter és a 30 ezer darabból álló gyűjtemény vár rátok!

Share Button