Szoba

A Dharma Klubnak otthont adó Debreceni Ifjúsági Ház (Simonffy u. 21.) pincéjében indul útjára február 20-án az új, havi rendszerességgel megrendezésre kerülő, Szoba nevet viselő koncertsorozat.

fb-cover

A nemes egyszerűséggel elnevezett koncert- és rendezvénysorozat a hálószóba-zene és az ahhoz tartozó kultúrkört mutatja be, amelyen abszolút rétegzenével találkozhat a közönség. Igyekszik nem a konvenciók mentén szerveződni és fejlődni. A Dharma Klub, egy nagy szobának berendezett pinceként tárul a közönség elé, mintha éppen haza érkeznének. A hálószobai lámpákkal és meleg fényekkel elárasztott helyiségben, és az általuk megvilágított fellépők összhatásaként a hangulat pontosan szimbolizálja a belépő jelképességét, semmint extra szolgáltatásokat fedezzen. Így azok hiánya nem okozhat csalódást sem.

A halószoba-zene pontosan úgy, és azt jelenti, mint ami az elnevezése. Mind technikai vagy éppen ideológiai okok miatt, de az alkotók a saját halószobájukban komponálnak, és bár a zenekar minden szempontból fejlődik; ennek ellenére félprofi illetve profi technikai kivitelezés mellett sem térnek el ettől a hangzásvilágtól. A kész zeneművet erős szubjektivitás és kellő értékű öncél jellemzi.

A Salétrom utcai foglalt ház – a HNO3 – koncentráltan szervezte a 2012-2013-as években az alternatív, lo-fi, hálószoba hangzású koncerteket. Így kellően gyökeret vert a kezdeményezés ahhoz, hogy nem titkoltan a HNO3 zenei-szellemi utódja lehessen és a Szoba projektben folytatódhasson, élhessen tovább szellemisége a városban.
A rendezvénysorozat alkalmainak szervezése során az aktualitás háttérbe szorul és mindinkább a hiánypótlás kerül előtérbe. Ezért az estek debreceni zenekarokkal kiegészülve vonultatják fel a nem helyi, jellemzően budapesti zenekarokat és zenei formációkat.

A hálószoba-zene a következő címkéke, stílusmegnevezéseken, jellemzőkön keresztül követhető nyomon: experimental, indie, punk, garage rock, alternative rock, noise, lo-fi, dreampop, avantgarde, shoegaza, post rock, noise pop, noise rock stb…

SZOBA-color-4

A rendezvényt az Opera Kultúrális Egyesület által működtetett Sub.hu csoport és az Ifjúsági Ház szervezi, amelynek első alkalma február 20-ára, péntekre esik. Kapunyitás 20:00-tól van és az első fellépő 21:00-tól a Nagy Tibor, Rácz Imre és Csende Gergely trió által alkotott Nyolcadikosok (youtube, facebook, bandcamp) zenekar, akik az indie- garage rock és punk összegyúrásával alkották meg sajátos hangzásvilágukat.
22:00-tól egy debreceni duó, a Flexible Juice (facebook, bandcamp) tart lemezbemutatót. A január 25-én megjelent „22 vágy a tenger vázlata” címet viselő nagylemezüket prezentálja Kaszás Sándor és Kósa Erzsébet.
A zenekarok sorát pedig a kápmegyeri székhellyel rendelkező, lo-fi-t, dremapoppot és experimentalt egyesítő Mayberian Sanskülotts (facebook, bandcamp) zárja 23:00-tól.
Az est további részében pedig hasonló zenékből válogató Kisszántó (honlap, soundcloud) záró dj szettje hallgatható meg.

Share Button