Szoba – Chiptune (00001000 -bit) est

Második alkalommal különkiadásához érkezik a rendezvény. Két francia fiatalember európai turnéjuk alkalmával Debrecenben koncertezik, akiket az Opera Kulturális Egyesület tehát a Sub.hu lát vendégül. Korábbi együttműködéseknek köszönhetően a One-Up Collectif formáció egyébként ismert lehet már a városban, hiszen 2 évvel ezelőtt a Modem belsőkertjében már megmutatták műsorukat, amely egyedülálló zenei élmény volt.

szoba002-fb-top

A 1up kollektíva 2 db game-boy segítségével zenél, amely zenei platformok különlegessége egyben különleges zenei élményt is garantál. Az este tematikáját pedig ebből a zenei fenoménból meríti. Az úgynevezett 8bit-es hangzás mindenki számára ismeretes, mivel korai számítógépes játékaink hangjait vehetjük majd ki a műsorból. Nosztalgikus és egyben újszerű zenékkel foglalkozik a duó, Sylvain és Damien.

A speciális „hangszer” mentén egy speciális „adathordozót” is megidézünk, ez pedig a Floppy lemez. A Floppy Kick Records-tól Eoforwine live act-jéhez lesz szerencsénk, aki ismeretlenül ugyan de debreceniként képviseli a nemzetközi noise és harsh noise színteret. Jelent már meg a digitális világon túl floppin, CD-r és mini CD-r-en, bakelitlemezen, mikrokazettán, Bcard-cdr-en és továbbá egyéb kazettákon (a formátum sor tovább folytatható). A floppy lemez pedig korlátjai által válik relevánssá és nem csak emblematikus adathordozóvá, hanem furcsa zenei adathordozóvá, hiszen a zene floppikon történő gyűjtése ma egy aránylag nagy kultúrkört hívott életre és tart életben.

Az este folyamán két dj szett várat még magára; Noise64 és Kisszántó jóvoltából. A lemezek nyomán ezt a hangzást „kötött” formában keresik meg, olyan kiadványokon keresztül, amik a chiptune és a 8bites hangzásokat rendre használják. Itt nem születik a zene, hanem kész kompozíciók sajátosságaiként van jelen. Noise64 a Bitlab Records mellékutcájában alkot a Complementary Distribution. Önálló kiadványa itt a tizenegyes sorszámú; erős chip-hangzású, számítógépes hangok zenei kavalkádja. Banyekkel együtt pedig a méltán híres Dubstep is Fun! Zsánerromboló projekt indító split kiadványát hozták létre.

szoba2-plakat-noise

Kezdés: 20:00

Noise64 (& Kisszántó)
periférikus dj szett
Bíró Dávid István

„Noise64 még nem járt nálunk, semmilyen formában nem hallhattuk debreceni zenés esteken. A Banyek és Cooler által összecsavarozott Bitlab Records ingyenes tartalmakkal foglalkozó mellékutcáján a Complementary Distribution-ön (Cod) viszont fel-fel tűnik a neve. Önálló kiadványként legyártotta a kiadó tizenegyedik kiadványát, aminek a címe 120. Ezen a pszeudokorongon fogant meg a “Táncolj” c. sláger, amit egyúttal az este himnuszának teszünk meg! Ugyanitt “Live at Cod Estek” koncepciózus cod-os kiadványok között az ő live act-jét is megkapta az örökkévalóság, aminek rendszáma a ‘061007c’.

Eoforwine: 22:00
lo-fi, harsh, noise, power electronics
Windisch Márk

„Az alternatív zenei formátumokkal kapcsolatban kis hazánk igen jól teljesít. Sőt, a floppy kultúra jellemzően Debrecenhez köthető. Itt működik ugyanis a Floppy Kick Records és terjeszti azokat a bizonyos hajlékony fekete korongokat bele a nagyvilágba. A kiadó művész rostájában is megtalálható Eoforwine 2 éve játszott az UH fesztiválon, de frissen közreműködője volt a Dán Cybershit Festival-nak és a Holland Floppy Totaal Festival-nak is.”

1up Collectif: 23:00
8 bit, noiserock, chiptune, game-boy music
Sylvian, Damien

„A 1up Sylvain és Damien duója Franciaországból. Szokványosnak mondható, hogy a zenészek a színpadon és/vagy a dj pult mögött foglalnak helyet és a közönség feléjük fordul – tombolás. És van az, amikor ez az egész fordítva van de legalább a fele nem igaz. Ekkor vagy egy 1up kollektíva (koncerten) performanszon jársz, vagy ha nem akkor nagyon gyorsan tűnj el, mert könnyen lehet igazolni kell magad (és egészen biztosan nem vért kell adni)… De különben is miért vagy te ott?”

Share Button