Sub Rádió Nyílt Nap és Rádió Party

Szeptember 19-én sok izgalmas programmal várja az érdeklődőket az Opera Közhasznú Kulturális Egyesület. A nap folyamán több kezdeményezéshez is lehet csatlakozni az Ifjúsági Házban és online egyaránt.

SUB RÁDIÓ

A Norvég Civil Alap jóvoltából indította el projektjét az egyesület idén áprilisban, melynek célja a helyi kisközösségek felkarolása. Ezt két úton kívánjuk megvalósítani, egyrészt a közösségszervezés népszerűsítésével, másrészt Sub.hu rádió nyitásán keresztül. A nyár folyamán több tréning, előadás és műhelymunka is megrendezésre került az érdeklődők számára. Ezúttal újabb nyílt napot tartunk, amely lehetőség arra, hogy újabb emberek is bekapcsolódjanak a munkánkba.

Rádió Nyílt Nap

A Norvég Civil Alap által támogatott DOTCOM FORT projekt keretében kerül megrendezésre nyílt napunk. Egy laza, mégis komoly témákat felölelő eseményt tervezünk. Az esemény csatlakozott az Állampolgári Részvétel Hete (ÁRH) kezdeményezéshez is, hiszen szellemiségében kapcsolódik annak céljaihoz.

Menetrend:
16:00 Szabó Kriszta (Szólarádió) előadása
17:00 Interjú az új műsorkészítőkkel
18:00 Interjú a migráns kérdésről a MigAid, MigSzol és a Menedék segítőivel
19:00 Interjú a Debrecen Bike Maffia és a Refomix Kht. segítőivel
20:00-22:00 Sub Dj’S Online Radio Show
22:00 –05:00 Sub Party

Maguk a műsorok az előadást követően online is hallgathatóak lesznek a www.sub.hu oldalon, illetve az előadás helyszínén kötetlenül szeretnénk közös rádióhallgatást és beszélgetést generálni. Egy kötetlen délutánt tervezünk az Ifjúsági Ház Ifiklubjában étellel, itallal, beszélgetéssel azoknak, akik szeretnénk egy kicsit közösségben gondolkodni, többet megtudni a rádiózásról, vagy akár a felmerült interjú témákról.

Időpont: 2015.09.19. 16:00
Helyszín: Ifjúsági Ház – Ifiklub (Simonffy u. 21.)

A témákról bővebben

Miért a migráns kérdés?
Úgy gondoljuk Debrecen is fokozottan érintett a témában, tekintve, hogy az ország legnagyobb menekülttáborával rendelkezik. Az interjú során nem csak új látásmódok, hanem bensőséges információk is elhangozhatnak, olyan szakemberek, önkéntesek szájából, akik napi szinten találkoznak, dolgoznak menedékkérőkkel, migránsokkal. A Menedék Egyesület munkatársai nem csak Debrecenben,hanem az ország más pontjain is dolgoznak táboron belül. A szervezetet képviseli a többnyire gyerekekkel foglalkozó Sándor Kornél, aki már 10 éve dolgozik a táboron belül. A Migration Aid egy országos kezdeményezés és olyan önkéntesekből áll, akik napi szinten találkoznak migránsokkal és segítik, pótolják ellátásukat. A helyi képviselőik Barna Ádám és Vékony Szilvia lesznek. A MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) egy magyar és migráns önkéntesekből szerveződött érdekvédelmi csoport, akik folyamatosan nyomon követik a hazai eseményeket, rendeleteket és szakpolitikai szempontból is reagálnak rájuk. A szervezetet képviseli Kovács Tímea, akinek szintén van tapasztalata a táboron belüli munkáról is.

Miért a hajléktalan kérdés?
Debrecenben a hajléktalanság egyre fokozódó probléma. A tél közeledtével és pont a migráns helyzet következtében sokkal többen nyitottak a hajléktalanok fele. Mivel mindannyiunk rendelkezik valamiféle tapasztalattal az utcán élőkkel kapcsolatban, nem feltétlenül csak sztorikat, mint inkább az egész helyzetet szeretnénk bemutatni. Az interjúalanyok a Debrecen Bike Maffia önkéntesei, akik az elmúlt félévben felvállalták a hajléktalanok segítését és támogatását. Továbbá a Refomix Kht. egyik munkatársa, Hosszú Zoltán, aki utcai szociális munkásként dolgozik a szervezetnél. A Refomix Kht. biztosítja Debrecenen belül a hajléktalanok számára nyújtott szolgáltatásokat, intézményeket. Ez a téma úgy gondoljuk egészen addig aktuális, amíg találkozunk hajléktalannal az utcán.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

 

Share Button
Cimkék: ,