Részleges napfogyatkozás

A HVG táblázatában remekül látható, hogy egyes magyarországi nagyvárosokban mikor figyelhető meg a legjobban a tavasz első napjára eső részleges napfogyatkozás.

napfogyatkozas

A napfogyatkozás ritka csillagászati jelenség, amely során az ember számára a Hold teljes mértékben vagy részben eltakarja a Napot. A nappalt rövid időre éjszakává változtató eseményt viszont kis szerencsével mindenki láthatja életében legalább egyszer valamilyen formában, hiszen megkülönböztetünk teljes-, részleges-, gyűrűs- és hibrid napfogyatkozást. A Föld különböző pontjain látható teljes napfogyatkozás más földrajzi helyszíneken részleges napfogyatkozásként észlelhető. Európából a következő megfigyelhető teljes napfogyatkozás pedig 2026 augusztus 12.-én lesz tapasztalható.

A március 20.-i részleges napfogyatkozás Debrecenben 9:43-kor kezdődik, 10:52-kor éri el a maximumot és 12:03-kor ér véget. Ahhoz, hogy minden percét veszélyek nélkül élvezhessétek Nyakas Márta diplomás optometrista útmutatásait ajánljuk figyelmetekbe:

– Milyen módon szabad a napfogyatkozást nézni?
A napfogyatkozás megtévesztő lehet, mert azt hihetjük hogy ilyenkor belenézhetünk a Napba közvetlenül. Ez sajnos nem így van. A Napba szabad szemmel, de még napszemüveggel se nézzünk! Napfogyatkozást csak arra alkalmas szemüveggel szabad nézni. Ezek a speciális lencsék készülhetnek például olyan fóliából ami kiszűri a káros UV sugarak 100%-át. Más eszközökkel (pl. kormozott üveggel) ne próbálkozzunk, mert ezek sem védenek.

– Milyen veszélyeket rejt ha nem vagyunk elég óvatosak?
A káros UV sugárzás hatása csak később jelentkezik komoly elváltozásokat okozva a szemben. A szürkehályog (a szemlencse elszürkülése) egy globális egészségügyi probléma (általában műtétileg kezelhető). Vizsgálatokkal kimutatták, hogy kapcsolat van a napfény és a szürkehályog kialakulása között. Az időskori macula degeneratio (az éleslátás helyének károsodása) kialakulásában mind az UV mind a kék fény szerepet játszik. A kúszóhártya (pterygium) a kötőhàrtya és a szaruhàrtya kettőzete, amely a szaruhártya középpontja felé kúszik rontva a látást. Műtéttel eltávolítható. Kialakulásában szintén az UV sugárzásnak van szerepe. És ez csak néhány betegség a sok közül. Amire még nagyon figyeljünk oda, az az, hogy karcos, sérült napfogyatkozás nézésre alkalmas szemüveget ne használjuk, mert a sérült lencsefelület ugyanúgy átengedi a káros UV sugarakat. Ez igaz a karcos napszemüvegekre is. Óvjuk szemünket, ezért aki sokat tartózkodik szabadban az mindenképp viseljen megfelelő minőségű napszemüveget.

Share Button