“Mindenkinek kívánom, hogy ilyen „hobbija” legyen!” – Interjú Polák Péterrel

A Campus Fesztivál nulladik napján többek között a Jurij zenekar is koncertet adott, nem mellesleg a fellépés közepén a közönség soraiba lépett egy házaspár a teljes esküvői ruháikban pompázva. Ez a koncert már ezért sem volt mindennapi. A banda énekesét, Polák Pétert faggattam a zenekar jövőjéről, hobbizenekar mivoltáról és londoni koncertjükről is.

Sub.hu: A 2011-ben kiadott EP-tek óta mivel foglalkoztok?

Polák Péter: Valójában az a három számos EP-nk fizikai formában nem is jelent meg, csak az interneten és most is azon gondolkozunk, hogy az új dalainkat, mert írtunk új dalokat, hogy adjuk ki? Van-e értelme CD-t csinálni? Én amellett vagyok, hogy azért legyen CD, hogy én a polcomra ki tudjam rakni. Körülbelül ennyi értelme van manapság CD-t kiadni. Egy pár száz példányt kell csinálni vagy ingyenesen felrakni a netre. Nemrég az összes dalunkat felraktuk az új honlapunkra és le lehet tölteni, az összes számunkat. Visszatérve, online megjelenés biztos lesz, de magunk miatt fogunk csinálni CD-t. Idén nem, de jövőre ez biztos esedékes lesz, mert már nagyon szeretnénk.

Jurij zenekar

Sub.hu: Ugye sokszor említettétek már, hogy ti egy hobbizenekar vagytok. Mi a jövőbeli tervetek ezzel? Szeretnétek változtatni ezen?

Polák Péter: Mi ezt ilyen formában, hosszútávon szeretnénk fenntartani. Ez a zenekar igazából egy baráti társaság és a zenélésből mi már megélni, nagyon úgy néz ki, hogy nem fogunk, mi ezt munka mellett csináljuk. Ezért is hangsúlyozzuk ki mindig ezt a hobbizenekar dolgot. Bár nem biztos, hogy hobbizenekarnak kell nevezni egy olyan bandát, aki minden hétvégén koncertezik vagy próbál. De ugyanúgy el akarunk menni ősszel, tavasszal és jövő nyáron is koncertezni klubokba, fesztiválokra. Vannak terveink és az őszi dátumaink már le vannak fixálva. Igazából egy nyaralás ez az egész. Most tavasszal el tudtunk menni Londonba játszani, londoni magyaroknak és például ősszel Berlinbe fogunk menni, lehet, hogy jövőre pedig Franciaországban lesz egy koncertünk. Ezek igazából nem feltétlenül közönség vonzó koncertek, inkább nekünk pár nyaralás és hogy ingyen el tudunk menni ilyen helyekre a zenekar miatt és játszhatunk, az szerintem baromi jó. Mindenkinek kívánom, hogy ilyen „hobbija” legyen!

Sub.hu: Ezeket a külföldi koncerteket ottani magyarok szervezik? Vagy fesztiválokra mentek? Mert a Londonit, ha jól tudom, ottani magyarok szervezték.

Polák Péter: A többire is a kint élő magyaroktól kaptunk meghívást. Vannak ismerőseink kint és a londoni koncertre is úgy szerveztek be minket, hogy tavaly nyáron söröztünk egy hazautazott, Londonban dolgozó emberrel és megkérdezte, hogy nem megyünk e ki a kocsmájukba játszani?  „Mikor?”  „Márciusban.” „Jó –mondtam–, szervezd meg!” Aztán nemsokára jött a levél, hogy mehetünk. Ilyen bulikba simán benne vagyunk! Volt olyan, hogy szülinapra elmentünk játszani. Az volt az ajándék, hogy összedobták nekünk a benzinpénzt és elmentünk Budapestre a szülinapra fellépni. Mi ezeket nagyon preferáljuk, ezek tök jó dolgok. Nagyon szeretünk utazni, igazából erről szól az egész.

Sub.hu: Mesélj még kicsit a Londoni koncertről!

Polák Péter: Sok emberhez nem jutott el a hír, csak az utolsó pillanatban, az volt a szerencse, hogy legalább eljutott. Mi is meglepődtünk, mert annyi arc befutott, akiket én ismertem legalább látásból és nem is tudtam, hogy Londonban vannak. És összejött körülbelül ötven, hatvan magyar. Ez nagyon jó. Utána pedig nem zárt be a hely, hanem csináltunk egy ilyen magyar bulit. Ja és még azt képzeld el, hogy amikor megérkeztünk oda a koncert előtti nap egyből Heaven Street Seven, Kispál és a Borz és Tankcsapda szólt, tehát „készültek” a bulira. Úgyhogy ez nagyon nagy élmény volt nekünk, de szerintem az ottani magyaroknak is. Ők ki vannak éhezve a magyar bulikra.

Sub.hu: Kivel volt eddig legjobb a zenei együttműködés, koncertezés?

Polák Péter: Mi, amikor elkezdtük, még jó régen, akkor az elején a Kispál és a Borzzal játszottunk elég sokat, előzenekarként. Nekem ők nagy példaképeim voltak, de akkor még nagyon kölykök voltunk. Igazából a legjobb együttműködés az a 30Y-os srácokkal volt, mert velük olyan kapcsolatba is kerültünk utána, hogy a mai napig beszélünk egymással. Ebben az évben ők nem is nagyon koncerteznek, de tartjuk a kapcsolatot. Facebookon ismerősök vagyunk, és ott írogatunk egymásnak, mivel, hát elég nagy a távolság Pécs és Nyíregyháza között. Velük volt egy koncert turné, ami nekünk példaértékű volt. Láttuk, hogy hogy csinálják ezt a nagyok és nekem nagyon tetszett az ő hozzáállásuk, mint zenekar, meg az emberi dolgok is. Velük nagyon jóban vagyunk.

Sub.hu: Biztos figyelemmel kíséritek a mai magyar zenét, de kinek, kiknek a munkássága van hatással rád, vagy kiemelkedő számodra valamiért?

Polák Peti

Polák Péter: Ez egy elég érdekes téma, mert például a gitárosunk nagyon benne van a brit popban, de én meg ilyen magyar underground őrült vagyok. Én hallgatom az új albumokat, mindig, amikor kijön, akármelyik zenekarnak. Igazság szerint, olyan zenekart nem tudok mondani, aki nincs a toppon és én felfedeztem volna. Szóval kortárs, híres zenekaroknak az albumait hallgatom folyamatosan és alig várom, hogy menjek HS7 és Supernem koncertre. Fiatal zenekarokat amúgy szeretnék megismerni, csak most én úgy vettem észre, hogy egyre kevesebb van, de remélem pár év múlva több lesz.

Sub.hu: Tudtok-e még más hobbizenekarról? Mert például rajtatok tényleg azt látom, hogy ha nem lesz világsikeretek, akkor az nem jelent számotokra gondot.

Polák Péter: Nem jelent, de ha ez öt éve úgy dőlt volna el, hogy lesz világsikerünk, akkor nem bántuk volna. (nevet) Viszont már úgy alakult az élet, hogy mindenki dolgozik és valamit csinál emellett zenekari élet mellett. Amúgy is úgy látom, hogy a mostani fiatal zenekarok, nagyon nehezen törnek ki. Igazság szerint, azért évente egy albumot kéne csinálni, ahhoz hogy egy zenekar menjen ma Magyarországon. Ezt mi már energiailag nem csináljuk meg, hanem csak két-háromévente. Amúgy nem tudok más hobbizenekarról, biztos van, csak ők se tudnak rólunk szerintem. (nevet)

Sub.hu: Ti tehát nem a zenélésből éltek. A polgári foglalkozásotok kapcsolatba hozható-e a zenész életetekkel?

Polák Péter: Nekem abszolút, mert én egy zenei könyvtárban dolgozom, és én a munkahelyen is zenével foglalkozom, csak ott lehet, hogy inkább komolyzenével, de mondjuk, veszünk könnyű zenei CD-ket is. Tehát, ha valaki Nyíregyházán jár a zenei könyvtárban, akkor velem fog találkozni. Nagyon nagy a bakelit gyűjteményünk, van stúdiónk, stb. Egyszer mindenképp meg kell nézni!

Share Button
Cimkék: , ,