Markov interjú

Takács Márk, azaz Markov a 2008-ban alakult Catch22 szervezőcsapat és a TILOS Rádió – Airbag műsorának egyik tagja. Az elmúlt években, olyan nevekkel tűnik fel egy plakáton, mint például LSB, LTJ Bukem, Camo & Krooked, Netsky vagy Alix Perez. IAN Autorunnal karöltve léptek fel az idei Kexx Fesztiválon, pályafutásuk során először, de reméljük nem utoljára. Mivel a buli hatalmasra sikerült, a sátor gyorsan alakult át szaunává körülöttünk. Szerencsére én még a megőrülős party előtt kérdezhettem párat Markovtól.

Sub.hu: Hogy és mikor jött létre ez az összeállás Iannal?

Markov: 2010 környékén volt egy DJ versenyszerű dolog, és ott kerültünk közelebbi ismeretségbe. Igazából előtte már futólag találkoztunk, de akkor ő még főleg Kecskeméten nyomult, én pedig Budapesten. Ez után a verseny után egyből következett egy Volt Fesztivál, ahol neki adódott egy lehetősége, hogy az egyik színpadon pörgessen, merthogy alapvetően csak egy CD ment volna egész délután, amíg elkezdődtek a fellépések. Úgyhogy valójában meg sem voltunk hirdetve, de mindig megcsináltuk a telt házat, mire odaért a meghirdetett fellépő. Ott kezdődött el ez az egész történet és onnantól kezdve próbáltuk akkor még félig tudatosan, most már teljesen tudatosan, építeni ezt a brandet. Tehát ez ott történt, az első Volt Fesztiválunkon 2010-ben, azóta datáljuk az Ian-Markov kooperációt.

Ian, Markov Kexx'13

Sub.hu: Kik azok a magyar producerek, akiknek a megjelenését várjátok mostanában és biztos felcsendülnek majd tőletek ezek a számok?

Markov: Ez abból a szempontból mondjuk furcsa kérdés, hogy külön-külön más stílust képviselünk, mint együtt. Tehát Ádám (Ian) inkább a populárisabb vonulatot képviseli, én pedig szeretek elúszni a mélyebb zenék felé. Ádám nevében nem tudok beszélni, de akiket én a legjobbnak tartok itthon, az mindenképpen Krisztián (Chris.SU), illetve nagyon megy most az Eatbrain, Jade kiadója, valamint Mindscape. De talán, ami a legközelebb áll hozzám az a Spinline munkássága. Sajnos mostanában igazán csak Gamma aktív, de talán a magyarok közül ők azok, akiknek a zenéjét legjobban szeretem. Viszont hogyha azt nézem, hogy mi a közös metszet a Jancsi és az én zenei ízlésem között, akkor talán az Krisztián munkássága, mivel ez kicsit táncolható, kicsit mély is.

Sub.hu: DJ-ként mennyire vagy tisztában az alap zenei fogalmakkal, vagy van-e valamilyen hangszer ismereted?

Markov: Én igazából effektíve zenét vagy hangszeren játszani nem tanultam, én mindig inkább az énekléssel voltam elfoglalva. Különböző népdal körökben, például az általános iskolai népdal körben voltam benne. Én mindig ilyen énekelgetős voltam, az emberi hangot preferáltam inkább a hangszerekkel szemben. Egyébként a mai napig nagyon szeretek énekelni. Nem vállalnám be nagyközönség előtt, nem vagyok erre felkészülve, de tényleg elég jól el szoktam magamat és a társaságomat szórakoztatni azzal, hogyha elkezdek énekelni. Nagyon szeretem például a Backstreet Boyst, az ’N Syncet, R. Kellyt. A gimnáziumban ezeket énekeltük orrba-szájba.

Sub.hu: Mennyire tartod fontosnak a zenei alapismeretet ahhoz, hogy valaki DJ-ként működjön?

Markov: Szerintem a DJ-zéshez önmagában nem kell feltétlenül az ilyen zenei műveltség. Igazából a fő szempont a játékban az ütemérzék és azért nyilván kell hozzá egy jó zenei hallás, hogy hallja az ember azt, hogyha két szám mondjuk nem passzol egymáshoz. Tehát, hogy kiérezd, hogy két zene disszonáns és akkor azokat ne pakold egyszerre, mert az azért sok embernek bánthatja a fülét. Viszont nem kell feltétlenül tisztában lenned azzal, hogy ez a zene f-mollban van és a másik is f-mollban van. Ez szerintem nem esszenciális a DJ-zéshez. Elég, hogyha fülre stimmelnek a dolgok. De a produceri munkához nyilván szükséges.

Ian, Markov Kexx'13 1

Sub.hu: Szerinted mennyire befolyásolja a szórakozóhelyeken betiltott dohányzás a party életet?

Markov: Abszolút nem vettem észre, hogy esetleg a cigi miatt menne a ki-be járkálás, vándorlás. Mondjuk ebben az is közre játszhat, hogy mikor DJ-zek, nem feltétlenül tudom figyelni a közönséget. Nyilván egy kis mozgás van, de olyan nagy nincsen, hogy ez feltűnjön. Tehát én nem vettem észre ilyet se vidéken, se Budapesten. Nagyon nagy hátrányát sose éreztem annak, hogy kitiltották a klubokból a dohányosokat, mert, aki mondjuk kíváncsi volt az adott produkcióra, az kibírta azt a másfél órát. Például én is, ha elmegyek bulizni és nagyon kíváncsi vagyok valakire, akkor előtte kimegyek, kidohányzom magamat és akkor utána meghallgatom az adott fellépőt, aztán kimegyek és megint dohányzom egyet. Igazából nem hiszem, hogy ez nagyon eltérően működne másoknál. Tehát maximum az megy ki szett közepén cigizni, aki vagy unja magát, vagy tök mindegy neki, hogy ki szól.

Sub.hu: Azt hallottam, hogy hatalmas Batman fan vagy. Honnan indult ez a rajongás és van-e mondjuk második kedvenc szuperhős karaktered?

Markov: Nem tudnám megmondani, hogy hogyan is indult ez a Batmanes mánia. Lehet azért, mert nagyon szeretem a Batman filmeket, meg rengeteg képregényem is volt, mert nagyon szerettem ezeket olvasni kiskoromban és valahogy Batmannel tudtam a legjobban azonosulni. Igazából talán úgy jött képbe Batman, hogy amikor bejött ez a holland hangzás például Icicle, Nymfo és társaik, tehát az ilyen iszonyatosan minimalista drum’n’bass zenék, akkor ezeket hívtuk, nem is tudom miért, bőrtangabassnek. Talán, mert olyan feszes volt, de tényleg nem tudom miért, mindegy. Valahogy innen jött a Batmanbass és akkor ezek után, mindig, mikor ilyen iszonyat minimal szettel készültem egy bulira, akkor az volt a beharangozása, hogy most akkor Batman szett lesz. A második kedvenc szuperhősöm…. nincs második kedvenc szuperhősöm. Batman a király!

Share Button
Cimkék: , ,