Interjú Varjasi Gergellyel, a KEXX Fesztivál főszervezőjével

Hamarosan jön a Kexx Fesztivál, Kelet-Magyarország legjobb extrém sport és zenei fesztiválja. Kikérdeztük egy kicsit az egyik főszervezőt, Varjasi Gergelyt a múltról, jelenről, jövőről.

kexx fesztivál

Sub.hu: Tavaly sajnos rosszul végződött a fesztivál a hatalmas vihar miatt. Hogyan dolgoztátok fel a történteket?

Varjasi Gergely: Tavalyi évben az utolsó napon egy orkán söpört végig a fesztivál területén, mely miután elvonult a fesztivál területe alkalmatlanná vált a rendezvény lebonyolítására, így a szervezőkkel úgy döntöttünk a biztonság a legfontosabb, ezért a rendezvényt lefújtuk. Ennek kimondása is nehezünkre esett, de abban a helyzetben ezt kellett meglépnünk. Sajnáljuk mi is a kimaradt napot, illetve hogy nem tudták a fesztiválozók végig bulizni a KEXX utolsó napját, ezen túl a négy éves munkánk csúcspontja lett volna az a nap, hiszen a negyedik fesztiválra elértük, hogy egy olyan sztárt hívjunk meg, mint a Wu Tang Clan-ból a Raekwon. Vele sajnos a közönség nem találkozhatott, de egy kedves barátunk és a fesztivál egyik legnagyobb támogatója Monori Balázs, aki azóta sajnos nem lehet közöttünk, egyedüliként találkozhatott vele és gyermekkori álma valóra válhatott. A vihar okozta sokk számunkra is sok gondolkodást és elmélkedést idézett elő, de úgy döntöttünk, hogy igenis folytatjuk a KEXX Fesztivál szervezését.

Sub.hu: Változtattatok az eddigi koncepción vagy minden halad az eddigiek szerint?

V.G. : Idén úgy döntöttünk haladunk az elkezdett úton, szeretnénk a KEXXelőknek négy felhőtlen napot biztosítani a legjobb magyar hip-hop és elektronikus fellépőkkel és igyekeztünk idén is külföldi fellépőket meghívni a fesztiválra. Az extrémsport és az ehhez kapcsolódó szubkultúra és zenei vonal a fő irányunk. Folyamatosan törekszünk a fejlődésre, idén több nagyobb fedett helyszínünk is lesz.

Sub.hu: A fesztiválhelyszínt illetően milyen változásokra számíthatnak a vendégek?

V.G. : A fesztivál helyszínén a tavalyi évben már látható volt egy új épület, ami idénre el is készült, így egy megújult épület képe fogadja a látogatókat. A fesztivál bejáratát is áthelyezzük, így a városból könnyebben megközelíthető a terület. Ezenkívül három színpad, kemping, fröccsterasz, civil udvar várja az érdeklődőket.

kexx fesztivál fellépők

Sub.hu: A becslések alapján körülbelül mennyi emberre számítotok?

V.G. :A tavalyi évben több, mint ötezer látogatónk volt. Évről-évre cél, hogy az előző évi látogatottságot túlszárnyaljuk, ami eddig sikerült is, reméljük idén is így alakul.

Sub.hu: Mely fellépők miatt kellett teperni a legtöbbet?

V.G. : A közeli fesztiválok miatt mindig nagy probléma a nagyobb magyar zenekarok lehívása, de szerencsére idén itt lesz újra a PunnanyMassif és a Halott Pénz is. Ezenkívül természetesen a külföldi fellépők leszervezése jár több feladattal, hiszen általában a turnéjuk menetrendjéhez kell igazodjunk.

Sub.hu: Mely státuszban tart jelenleg a szervezés?

V.G. :Jelenleg a tereprendezés fog elkezdődni, igyekszünk barátságosabbá tenni a környezetet, hogy a fesztiválozók felszabadultan tölthessék itt a négy napot! Ezután kezdődik a megfelelő infrastruktúra kiépítése a fesztivál területén.

Sub.hu: Minden szentnek maga felé hajlik a keze. A Sub.hu már harmadik éve prezentálja magát a Kexx Fesztiválon, ezúttal Sub.hu Fröccsterasz néven kapunk sátrat, amit köszönünk is Nektek. Milyen csapatok, crew-k vesznek még részt a fesztivál programjaiban?

V.G. :Szerencsére azt kell, hogy mondjam minden évben sikeresen tudunk együttműködni a helyi és régió civil szervezeteivel, csapataival, így veletek is. Ezen túl többek között a Romlott Hazai csapata, a Ghetto Bankett, a Debrece’n’Bass csapata és sorolhatnánk a neveket, akik hozzájárulnak a KEXX Fesztivál sikeres lebonyolításához. Nélkülük, a fesztiválon dolgozók és az önkéntesek nélkül ez nem lenne megvalósítható, úgyhogy köszönjük ezt a támogatást!

Bal oldalról Varjasi Gergely főszervező, középen Kiss Attila polgármester, mint a fesztivál egyik fő támogatója és jobb oldalon Kardos Antal főszervező

Bal oldalról Varjasi Gergely főszervező, középen Kiss Attila polgármester, mint a fesztivál egyik fő támogatója és jobb oldalon Kardos Antal főszervező

Sub.hu: Mik a terveitek a jövőre nézve? Akartok még nőni, vannak más tevékenységek a láthatáron?

V.G. : Szeretnénk a jövőben külföld felé nyitni, amihez az extrémsport versenyeket szeretnénk nemzetközivé tenni, illetve minél több külföldi fellépőt szeretnénk a fesztiválra meghívni. Van néhány olyan név a jövőre nézve, akik nem voltak még Magyarországon és először a KEXX Fesztiválon léphetnének fel. Mivel Kelet-Európában kevés ilyen jellegű fesztivál van, úgy gondoljuk évről-évre történő fejlődéssel ezt a szintet is elérhetjük a közeljövőben.

Reméljük minél többen ellátogattok a régióból és a Fürdőkert hűs árnyai között egy fröccs vagy csapolt sör mellett élvezni fogjátok az előttünk álló négy napot :-)

Sub.hu: Köszönjük az interjút! Sok sikert kívánunk, hamarosan találkozunk!

 

Share Button