“Igyekezz az égbolt zár!” – Nyugodj békében Jancsó Miklós!

A hír sajnos igaz és már bejárta az egész médiát. Mi sem szeretnénk megfeledkezni róla, hiszen a magyar alternatív kultúrának is, az egyik legmeghatározóbb és tiszteletreméltóbb alakja volt!

tumblr_n09fqkUaCE1slg03po1_500

Jancsó Miklósról, debreceni lévén, először két dolog jut eszembe: Fényes udvar és a Lyuhász Lyácint Bt. A Macerás ügyek című alkotásra egy szétcsúszott hajnalban, TV kapcsolgatás közben bukkantam rá. Meglepetten és értetlenül néztem végig az egész filmet és kérdeztem magamtól: “Baszki’ ez mi lehet?” Fényes udvar, víztorony, Tócóvölgy… Jancsót kísérgetik a Békás-tó környékén? Gyorsan próbáltam előkaparni valahonnan az aznapi műsorkínálatot újságból és internetről, de nem egyezett a leírtakkal. Megkerestem az összes Jancsó művet, de semmi. Több évre rá, a Sub Rádió régi stúdiójában szóba hoztam ezt a filmet és faggatni kezdtem a többieket, hogy mondják már meg mi lehetett ez. Kiderült, hogy több 30-as, 40-es éveiban járó haverom részt vett a forgatáson mint statiszta. Megtudtam a címet és azt is, hogy ezt a filmet egyébként nem Jancsó rendezte, csak mellékszereplőként jelent meg egy rövid időre. Ott volt Kornél is, a Lyuhász Lyácint Bt. basszusgitárosa, aki lazán, szerényen, de egyben büszkén mondta:
– Hát mi már zenéltünk is az egyik filmjében, a Lyuhász Lyácinttal.
– Jaa, mert te abban játszol? Oké…Eddig csak hallottam rólatok, meg a filmből láttam a zenekart.

“Lapos befejezés”

Az életműve és díjai mindenki számára ismert és az összes hazai, vagy helyi média közleményeiben is megtaláljátok. Ezért mi csak ezzel a kis szösszenettel szeretnénk megemlékezni Jancsó Miklósról. A legnagyobb és örök tiszteletünk és köszönetünk neki, amiért kiállt mindazok mellett, akik a magyar alternatív társadalmi csoportot alkotják.

Share Button