Erotika a művészetben

Emlékeznek még arra az idézetre, hogy “Rajzolj le úgy, mint azt a francia lányt, Jack!”? Ha nem, akkor súgok: Titanic. A Civil Összefogás Fórumosok, akik nem szeretik az erotikát és “gyermekek” NE olvassák tovább!

ZICHYM_1

A művészet mindig is egy önző dolog volt. Az önkifejezés eszköze. Eszköz arra, hogy megmutassuk a világnak létezünk, élünk, érzünk és gondolkodunk. Nem volt ez másképpen évszázadokkal ezelőtt sem. A világ legnagy művészei a legféltettebb gondolataikat és érzéseiket szőtték bele műveikbe. A legkülönbözőbb módon, de minden festményben, szerzeményben, színdarabban és versben ott van a legmélyebb ösztön is. Boccacciotól kezdve de Sade márkin át Zichy Mihályig.

Zichy Mihály a 19. század romantikájának Európa szerte híres festője 1827-ben született Zalán és kalandos életutat járt be. Édesanyja azt szerette volna, hogy fia jogász legyen, ám ő kijátszotta a szülői akaratot és budapesti tanulmányait a Bécsi Jogi Egyetem helyett a Bécsi Művészi Akadémián folytatta. Innentől pedig jelentős sikereket ért el. Főleg az orosz cári udvarhoz köthető tevékenysége, ám bejárta szinte egész Nyugat-Európát és ezzel megtapasztalta a szabadabban gondolkodó liberalizmus világát.

Munkásságát tekintve mégsem a festészete jelentős, hanem inkább az illusztrátori, grafikai munkái. Élete utolsó szakaszában hiába élt Oroszországban, a magyarországi írókkal folyamatosan tartotta a kapcsolatot és Arany, Madách, Petőfi műveit is illusztrálta. De nem csak az övéket, hanem a világirodalom nagy műveihez is készített rajzokat. Ezek nagyon jól tanúskodnak bravúros rajzkészségéről.

Grafikái között pedig fellelhető egy vonulat, amely a legősibb ösztönt és legerősebb vágyat ábrázolja a legpuritánabb módon. Az elnagyoltnak tűnő képek valójában összhatást tekintve a legaprólékosabban fejezik ki az öröm és a boldogság felemelő érzését. Nem a lerajzolt alakok arcán látható legreálisabban visszaadott érzések tűnnek fel és hatnak. Nem a mimikák részletességében lelhető fel mindaz, ami nagyszerű grafikákká teszik az alkotásokat. Ezek elnagyoltsága pont azt az érzetet kelti, hogy a férfi és nő éppen nem vesz tudomást a külvilágról. Csak egymásnak léteznek abban a pillanatban és semmi másnak. Az elkapott pillanatok kompozíciója ragadja magával az érzelmeket. A testek teljes átéléssel adják oda magukat a pillanat hevének és olvadnak össze. Olyan pozitúrákban teszik ezt, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, amit éppen tesznek. És valljuk be, kevés dolog van, ami hasonlóan természetes az emberi életben.

A testek részeinek aprólékos ábrázolásában már jelentőségteljesebb vágykeltés érezhető. A lábak, izmok mellek íveinek hatása egyértelműen a pornográfia határait súrolják. A kedvcsinálás pimasz eszköze. Hogy a Kámaszutrába illő pózok művésziessége túllépje a megengedett határt. Hiszen egyetlen konkrét nemi testrész nincsen lerajzolva, így más eszközökhöz kell folyamodnia az alkotónak.

Így az elnagyolt környezetbe helyezett férfi és nő a legszebb emberi érzést adhatják át a másiknak: a szerelmet.

www.tvn.hu_e0375aaf8ec2e2a539b2f59514e5133a

www.tvn.hu_9501fa6ad9d88e50f8914e48b01c3993

www.tvn.hu_b9c2486d3dc75189504d565770c59c78

Zichy Mihály – WikipediaMúzeumegy érdekes bejegyzés

Share Button