Előadás a közösségszervezésről

Megvalósult első előadásunk a közösségszervezésről július 3-án az Ifjúsági Házban.

előadás plakát

Peták Péter a Civil Kollégium Alapítványtól érkezett hozzánk és tartott előadást a közösségszervezésről három  szegmensre osztva beszédét. Az első szegmens a közösségszervezésről szólt általánosságban, a második a magyarországi közösségszervezés helyzetéről, azon belül is a Civil Kollégium és a közösségszervezés, mint módszer találkozásáról, a harmadik pedig Peták Péter amerikai élményeiről.

Peták Péter

Giczey Péter és Peták Péter

 

 

Az amerikai élményekkel kapcsolatban a Virginia Organizing csoport látásmódját mutatta be elsősorban, a szervezés mikéntjét és jellegzetességeit emelte ki. Kitért arra, hogy az ottani helyi szervezők mennyire vegyes összetételű csoportokkal dolgoznak és mégis mennyire működőképesen karolnak fel helyi ügyeket. Kiemelte továbbá azt is, hogy egy vegyes összetételű, különböző társadalmi háttérből érkező emberekből álló csoport esetén mennyire fontos egymás megismerése, amelyre például a Virginia Organizing esetében 5 évet fektettek és csak azután következett el az akció ideje.

előadás1

előadás2

 

Az előadást követően Giczey Péter az Életfa Egyesülettől tartott közösségi beszélgetést az előadáson megjelent résztvevőkkel. Három kérdéssel kezdtük a beszélgetést: hogy hívnak?, honnan jöttél? és milyen problémát hoznál be a csoportba, amit szerinted közösségszervezéssel orvosolni lehetne. A csoportkört követően arra jutottunk közösen, hogy a legfontosabb probléma, amelyről beszélgetni kellene az az emberek bevonásának nehézsége és az aktivizálás mikéntje. A bevonással kapcsolatban Giczey Péter elsősorban az interjúzást emelte ki, mint megoldási formát, amely nem csak kapcsolatépítés szempontjából hasznos, hanem azért is eredményes, mert az emberek kevésszer vannak ténylegesen meghallgatva problémáikat illetően, jó élmény a számukra is, ha valaki hallgató szerepben fordul hozzájuk.

csoport

csoport2

 

A közösségi beszélgetést követően egy alternatív módszert választottunk értékelésre, amely során a nem tetszésüket ténylegesen is kifejezhették a jelenlevők. Ezen visszajelzések alapján a legfájóbb pontja a résztvevőknek az volt, hogy nem tartott több ideig a találkozó, ami egy szervező számára igazán nagy bókot jelent.

A csoporttagokkal abban állapodtunk meg, hogy hamarosan tervezünk velük egy következő találkozót, amely során mélyebben is megismerkedhetnek az interjúzás mikéntjével, illetve több kérdésükre vonatkozóan is választ kaphatnak, amely életüket, munkájukat is segíti.

Az előadás a NCTA-ból támogatott projekt keretében valósult meg.

Share Button