“Coyote nyugdíjba vonult…” – Interjú Gabor Krafttal

Gabor Kraft 1998-ban kezdte dj karrierjét és azóta is megállíthatatlanul tör előre. Idén is több, nagy fesztiválon találkozhattunk vele. A szeptemberben újrainduló klubszezonnak köszönhetően pénteken (09.12.) hallgathatja meg a debreceni közönség.

gaborkraftinterjú

Sub.hu: 18 évesen Coyote néven kezdted a dj karriered, majd társult hozzá a Gabor Kraft alteregó. Ettől az évtől pedig szinte csak a Gabor Kraft névvel találkozhatunk. Miért érezted szükségesnek a névváltoztatást?
Gabor Kraft: Több oka is van. Amikor a Coyote nevet adtam magamnak, mint lemezlovasnak akkoriban nem volt elterjedt dolog, hogy a saját nevüket használják a dj-k. Mindenki választott magának egy könnyen jegyezhető, dj “mittudoménmi” nevet. Én a Coyote-ot választottam, mivel kedvenc mesefigurám a gyalogkakukkot kergető prérifarkas volt. Az volt a meggyőződésem, hogy Coyote név leírva optikailag is jól mutatott a plakátokon és könnyen jegyezhető is volt. Az utóbbi időben a világhálón rengeteg dél-amerikai diszkós nem feltétlenül elektronikus zenei munkái/mixei jelentek meg Coyote vagy dj Coyote név alatt és deep house formáció is használja/használta ezt a nevet. Úgy döntöttem az elmúlt évben, hogy miután 15 évet lehúztam ez alatt a név alatt és mivel már nem csak dj-zésben gondolkodom, hanem annál sokkal komplexebb dolgokban, ideje váltanom. Így most féligmeddig saját néven futok, mivel a Kraft anyai ágon a családnevünk. Persze idő kell, hogy a hazai elektronikus zene rajongók megszokják a váltást ezért egy évig ott fityegett az “aka Coyote” is a plakátokon, de szerintem mostanra mindenkiben rögződött az új név, így Coyote nyugdíjba vonult…

Sub.hu: Egyre többször posztolsz különböző közösségi portálokon a stúdiótokról, analóg hangszerekről képeket, videókat. Mesélnél nekünk egy picit a Wolf Kraft projectről?
Gabor Kraft: Valamivel több mint két éve a café racer és az épített motorok iránti rajongásom hozott össze minket Csongorral, akiről később kiderült, hogy nem csak motorépítő, hanem rockgitáros/hangmérnök/hangszerkészítő és amúgy minden volt már élete során kb. csak akasztott ember nem. Hamar kiderült, hogy a zenei stílusbéli különbségek ellenére összességében véve egy húron pendülünk, így azóta el is kezdtük szövögetni zenei világuralmi terveinket. Közös gyermekünk a Wolf Kraft, ami elektronikus zenekar lesz, csak live fellépésekkel. Ez alatt a név alatt a “zeneibb” alkotásaink jelennek majd meg, míg a kísérletezősebb, techno orientált darabok a Gabor Kraft név alatt lesznek publikálva. Ez a terv. Dolgozunk már mindkét vonalon, bár eléggé maximalisták vagyunk mind a ketten, ezért úgy gondolom, hogy az év végére fogunk tudni olyan produktumot mutatni, amivel elégedettek leszünk.

Sub.hu: Most leszel harmadik alkalommal TRD.PRODUCTION presents PIMP with rendezvényen Debrecenben. Mit gondolsz a club estről, és milyen élményeid vannak az első két fellépésről?
Gabor Kraft: Hiánypótló rendezvény a debreceni éjszakában. A szervezés, tapasztalataim szerint, minden apró részletre kiterjedő. Sanyi (Tito Rascal – a szerk.) mindig azon van, hogy a közönség a legfelhőtlenebbül szórakozzon és maradandó élményekkel távozzon reggel a party-ból. Mindkét fellépésem alkalmával nagyon jól éreztem magam, csodálatos közönség volt. Örülök, hogy ismét velük lehetek pénteken. És Debrecen/Nyíregyháza környékén vannak a legszebb csajok kishazánkban!

Sub.hu: Te készítetted el a TRD.POD / 001-et, ami főleg a basszusokra van felfűzve, illetve a legtöbb zene analóg hangszerelésére. Digitális plug-inokkal készített zene nem nagyon van benne. Ha felkérnek, hogy készíts egy mixet, hogyan fogsz neki?
Gabor Kraft: Leülök a számítógépem elé, kinyitok egy palack jó bort és elkezdek zenéket hallgatni a gyűjteményemből. Nem feszülök nagyon, várom, hogy elkapjon egy hangulat és ahhoz próbálom hadirendbe állítani a megfelelő track-eket a megfelelő alakzatban.

PIMP with GABOR KRAFT
TRD PRODUCTION Mixcloud
Gabor Kraft SoundCloud

Share Button