Betekintő – NikonOne

NikonOne neve nem véletlenül cseng ismerősen sokak számára, hiszen a hazai graffitiművészet egyik kiemelkedő alkotójáról van szó, aki számos alkalommal tűnik fel hazai rendezvényeken, élőben is bizonyítva tehetségét. (2014 nyarán, a Sub.hu egyik tematikus napjának alkalmával a Debreceni Ifjúsági Ház belső udvarában is otthagyta kreatív nyomait.) NikonOne nem csak a falfestészetben jeleskedik, de jó viszonyban van még a vászonnal és újabban a digitális képalkotási technikákkal is.

closer to the death másolata

Sub.hu: Mi a neved és/vagy művészneved?
NikonOne:
A nevem B. László és többnyire NikonOne művésznéven dolgozom.

Sub.hu: Mit csinálsz, amikor alkotsz?
NikonOne:
Kikapcsolódom.

Sub.hu: Hogyan kerültél erre a pályára?
NikonOne:
Én választottam.

Sub.hu: Melyik a kedvenc saját projekted? Miért?
NikonOne:
Mindig az épp aktuális. Mostanában illusztrátorként tevékenykedem ami a graffititől nem áll nagyon messze, de számomra egy még mindig felfedezetlen terület.

Sub.hu: Min dolgozol mostanság?
NikonOne:
Egy úgynevezett “personal illustration” sorozatot készítek, ami digitális illusztráció lesz és szörnyeket gyilkolászó fekete srácokról szól. Afféle hobby tevékenység, de a munkáim nagyobb részét az teszi ki, hogy mások igényeinek megfelelően dolgozom, ezért ez egy valóságos mentsvár nekem.

Sub.hu: Kinek a véleményét kérnéd ki a munkádról?
NikonOne:
 Többnyire senkiét, néha egy-egy félkész vagy még nem bemutatott projektet megmutatok a barátnőmnek vagy alkalomadtán egy grafikus barátomnak, de inkább jó tanácsokat kérek mint véleményt. Makacs vagyok, a saját fejem után megyek többnyire, nem érdekel mások véleménye.

Sub.hu: Álommelód? 
NikonOne:
Ha jobban belegondolok az eddigi pályafutásom már egy beteljesült álom, hiszen azt csinálom amit szeretek, azt amihez értek, többek szerint elég jól, amit el is hiszek. Hiszen ha nem is mindig, de többnyire kiválóan megélek belőle. Azt hiszem ennél többet nem kívánhatok, ez a beteljesült álom. Mondjuk szívesen lennék benne mindenféle érdekes kollaborációkban. Festenék például Karl Hyde-dal a nagy kedvencemből az Underworldből, hiszen a zenélés mellett ő egy festőművész. Dolgoznék Ridley Scottnak is vagy H. R. Giger-nek, de ilyesmiket tudnék sorolni vagy ezret…

Sub.hu: Három kedvenc internetes oldalad?
NikonOne:
 Egymillió olyan oldalt tudnék írni ami ezért vagy azért kurvajó, de ha valóban arra vagy kíváncsi mit nézek akkor: behance.nettumblr; és esetleg a 444.hu, bár manapság még a hírek is idegesítenek.

Sub.hu: Három kedvenc dalod?
NikonOne:
A forever top 1000-es listámból azért ki-kiugrik időnként egy-egy tétel.
Nem pont ebben a sorrendben, de:  The Misfits – Where eagles dare; Matthew Dekay & Lee Burridge – Lost in a moment; The Cure – A forest (Tree Remix).

Sub.hu: Mit láttál mostanában, ami tetszett?
NikonOne:
Robert Samelin és Tomer Hanuka illusztrációit; a Litefeet-et, ami egy gyönyörű videó a New York-i utcatáncosokról Vimeo-n és a barátaim – az UBS crew – graffiti csoport mini videóját.

Sub.hu: Egy hely, ami inspirálóan hatott/hat rád?
NikonOne:
Hegyek. A természet, a vadon és a hegyek, dombok. Sem New York, sem London, sem Budapest sem semmi nem ér fel a havasok, sziklás csúcsok és a vadon lenyűgöző látványával.

Sub.hu: Melyik városban élsz?
NikonOne:
Budapesten.

Sub.hu: Hol máshol szeretnél még élni?
NikonOne:
Sehol. Nagyon szeretek itt. Ha a világtól mindenképpen el kellene vonulnom és választhatnék először Alaszkát választanám.

Sub.hu: Általában hogyan indul egy napod?
NikonOne:
Kávéval és internettel.

Sub.hu: Mit csinálsz szabadidődben?
NikonOne:
Jó időben mindig túrázom, kirándulok, jövök-megyek, rossz időben imádok otthon dolgozgatni a saját projektjeimen, vagy sorozatokat nézek. :)

Sub.hu: Kedvenc tárgyad?
NikonOne:
Múltkor még az Ikarosz szobrom volt az, most a késem.

Sub.hu: Kedvenc sztorid?
NikonOne:
Szerencsére az eddigi életem nagyon izgalmasan alakult, ezért rengeteg van. Nagyon nehéz csak egyet kiemelni. Ha mégis, akkor egyelőre ez mindent űberelt eddig: anyamedvével és négy bocsával találkoztunk. Alig tíz méterre állt meg az úton előttünk. Igaz, mi autóban ültünk, de talán nem is baj.  Bocsos anyamedve a legparább, a kicsik még pelyhesek voltak, a nagy nem tudott mire vélni. A kölykök felmásztak egy fára, a nagy barna meg csak komótosan visszanézett ránk ahogy becammogott a bokrok közé és eltűntek mindannyian, amíg sokkot kapva a csodálattól lassan továbbgurultunk. Utána még vagy fél óráig nem is szóltunk egymáshoz. Olyan régóta vágytam rá hogy lássam, a többieket is halálra idegesítettem hogy “ez amolyan medvés vidék”, meg hogy “itt tuti van medve, ez olyan környék”. Aztán egyszer csak ott volt.

Sub.hu: Mit tanácsolnál a nálad kevésbé tapasztalt szakmádbelieknek?
NikonOne:
Ne akarj eredeti lenni, légy egyszerűn csak JÓ abban, amit csinálsz!

NikonOne további munkáit megtalálhatjátok a Facebook és Flickr oldalán, valamint a Behance-en.

photo111

photo1 3

photo1 2

NY 2

NY 1

Nikon, Hoek - Bratislava

modem

IMG_3003

God's chosen

dunaújváros

wrong3

ultra

u

uw s2

ultrawired

ultradropped

SKMBT_C22011060811380

pp sun

pp rain

city visions sm

376846_462394703771377_119287344_n

red right hand másolata

end titles másolata

Share Button