Betekintő – Fork 4

A héten még maradunk a magyar graffiti berkein belül és Fork 4-ral ismerkedünk. Imre polgári foglalkozása sem áll messze a graffiti világától. Sőt, úgy tűnik, hogy az élete minden területére kiterjed az alkotás és a vizualitás, ugyanis barátnője (azóta felesége) kezét is egy graffitivel kérte meg.

2013_all

Sub.hu: Mi a neved és/vagy művészneved?
Fork 4:
Fork Imre vagyok, art director és urban artist.

Sub.hu: Mit csinálsz, amikor alkotsz?
Fork 4: 
Rajzolok, festek, fújok, szerkesztek, gondolkodok, megbeszélek, összehangolok, újragondolok, kivitelezek. Lebontva: egy átlag napon kb. 8-10 órában reklámokat készítek a legnagyobb magyar és nemzetközi márkáknak. Aztán jön a java: a magánprojekteken és a jövőbeni munkáimon való ötletelés. A nap további részében ezeken agyalok, néha még álmomban is.

Sub.hu: Hogyan kerültél erre a pályára?
Fork 4: 
Mindig is szerettem alkotni, rajzolni, összerakni valamit. Ebben leltem a legnagyobb örömömet egész életemben. Már gyerekkoromban is ez kötött le, és a vágy megmaradt, hogy valamilyen formában ezzel szeretnék foglalkozni felnőttként is. Szerettem volna grafikusként dolgozni, akkor még nem sejtve, hogy ez pontosan mivel is jár. :P A rajzolás új ismerősöket hozott, az új ismerősök a graffitizést, ami végül szenvedéllyé vált. :D

Sub.hu: Melyik a kedvenc saját projekted? Miért?
Fork 4: 
Egy munkát sem tudok kiemelni, olyan ez, mintha több gyerekem lenne, így nem tudom, melyiket szeressem jobban. Mindegyikben van valami, ami kedves a számomra. :) De ha mégis mondanom kell valamit, akkor egy egyik kedvencem az, amikor megkértem a feleségem kezét egy graffitivel Lengyelországban, pár évvel ezelőtt. Mesés kirándulás volt, sok előkészülettel és izgalommal. A másik, hogy tavaly egy barátommal megnyertünk egy 30 év alatti reklámosok számára kiírt versenyt. 8 óra alatt kellett összeraknunk egy jópofa anyagot, amit nagyon élveztünk és végül is nyertünk vele egy külföldi utat Kelet-Európa legnagyobb reklámfesztiváljára, teljes ellátással. Nagyon jó volt ott lenni, sokat tanultunk és újra meghozta a kedvem, hogy reklámmal foglalkozzam.

Sub.hu: Min dolgozol mostanság?
Fork 4: 
Art directorként jelenleg több idei reklámkampány tervezésében is benne vagyok, amik év közben fognak futni. Jelenleg ezeket gyártjuk és adjuk le. Idén a Molotow festékgyár szponzorált csapatának is tagja lettem, most sok projektet készítek elő ami később majd napvilágot lát az online felületeiken. A másik fő tervem az idei évre egy újabb kiállításra való anyag elkészítése, továbbá rengeteg festés itthon és külföldön.

Sub.hu: Kinek a véleményét kérnéd ki a munkádról?
Fork 4: 
Mindenkiét. Érdekel, ki mit gondol a munkáimról, mit lát benne, milyen érzése lesz tőle. A felesleges kritikát mondjuk nem szeretem, amikor valaki csak azért szól hozzá valamihez, mert irigy vagy beképzelt, és azt hiszi, ért hozzá, pedig nincs is semmi alapja.

Sub.hu: Álommelód?
Fork 4: 
Szerencsére ezzel kapcsolatban nem panaszkodhatom. A jelenlegi munkám az, amit szerettem volna mindig is, az egyik legjobb hazai reklámügynökségnél kamatoztatom a tudásomat. Persze szívesen kipróbálnám magam külföldi reklámszakemberként, vagy készítenék grafikákat világhírű termékeknek vagy divatmárkáknak is.

Sub.hu: Három kedvenc internetes oldalad?
Fork 4:
Behance; Flickr; Google :D

Sub.hu: Három kedvenc dalod?
Fork 4:
ASIWYFA – These Riots Are Just The Beginning
Rage Against The Machine – Sleep now in the fire
Nine Inch Nails – Gave up

Sub.hu: Mit láttál mostanában, ami tetszett?
Fork 4: Greg Barth rendező/alkotót kiemelném az utóbbi időben tőle láttam nagyon erős stílusú és jól felépített rövidfilmeket, zseni a csávó. ;)
Filmek közül a Pí élete nagyon tetszett a képi világ és a mondanivaló miatt egyaránt. Ami még bejön, hogy a design és a művészet megítélése egyre jobban változik a világban, és apránként itthon is, és kezd fontos része lenni az életünknek, hogy milyen környezetben, milyen dolgok között létezünk.

Sub.hu: Egy hely, ami inspirálóan hatott/hat rád?
Fork 4: 
Lengyelország óriási inspirációt jelent a mai napig. Évente járok ki barátaimhoz különböző rendezvényekre, és még mindig ér valami új és pozitív élmény, ami feltölt akár egy fél évre.
 Polak Węgier dwa bratanki!!!

Sub.hu: Melyik városban élsz?
Fork 4: 
Jelenleg Budapesten élünk, és érzésem szerint egy ideig itt is maradunk. :)

Sub.hu: Hol máshol szeretnél még élni?
Fork 4: 
Dániát és Hollandiát hosszú távon szívesen kipróbálnám, persze az örök slágert, az USA-t is. :)

Sub.hu: Általában hogyan indul egy napod?
Fork 4: 
Felébreszt a feleségem, megiszom a kávém, megnézem a mailjeimet, összeszedem magam és megyek dolgozni. :D 

Sub.hu: Mit csinálsz szabadidődben?
Fork 4: 
A feleségemmel próbálok minél több időt tölteni és kikapcsolódni, de ezt is aktívan teszem. Szeretem a munkám, egyben ez a hobbim is. Ami ezzel kapcsolatos, azzal szívesen foglalkozom a szabadidőmben. Általában festek, vagy épp festéshez készülök elő. :D Sose tudok leállni, mindig valami eszembe jut, hogyan csavarhatnék egyet egy adott ötleten. Ha épp nincs kedvem festeni, akkor is a következő munkámat készítem elő: inspirálódok vagy tervezek. 

Sub.hu: Kedvenc tárgyad?
Fork 4: 
A laptopom.

Sub.hu: Kedvenc sztorid?
Fork 4: Nem szeretnék kiemelni egy sztorit sem, mert nyilván nekem mást jelent, mint másoknak, a saját tapasztalatok és értékrend miatt, ezért nem is untatnék senkit saját történetekkel. Viszont ha nyitott szemmel jársz a világban, és figyelsz a részletekre, az élet olyan történeteket produkál, amelyekbe érdemes beleszólni vagy csak rájuk csodálkozni. Az élet a legjobb film és könyv egyszerre.

Sub.hu: Mit tanácsolnál a nálad kevésbé tapasztalt szakmádbelieknek?
Fork 4: 
Ebből szép listát lehetne készíteni. :) Tanuljanak és gyakoroljanak minél többet, mert a nyers erő, a nagy száj és a mennyiség sose ad okot dicsekvésre. Gondolkozzanak mindig két perccel többet, vagy kérdezzenek, mert elhamarkodott döntést kár hozni. Tartsák tiszteletben más munkáját, és azt, amit a „nagy öregek” elértek, és örüljenek, hogy van kitől tanulni. Nekünk ezért is jobb, mint azoknak, akik előképek nélkül indultak.
Köszönöm szépen a megkeresést, jólesett hogy rám gondoltál/tatok. ;)

Fork 4 többi munkáját is ajánlom figyelmetekbe, melyeket BehanceFlickr és Facebook oldalán is megtaláltok.

11_kast_fork_afx_ironlak

fork_iron

12FFF3

14ezum_fork_fila_3

10468227_478272345648150_7236708618037734510_o

10655206_733283030083334_225602805628742258_o

5750209900_a8a12f81f0_o

8516602330_8963b8a9e3_o

10002053796_0e80b5eeab_o

AFX_behindthewall

F_nemo

F4_111

DCIM100GOPRO

Fila_abbeyroad

F4_ooops

Frk_graffhjair

PL_K_F

Planetrock_2

VoidXPetykaXTransXFork_2

woodoonew_CC_2

Share Button