ASAN: ASAN VA Vol. 1

Az egyelőre kissé enigmatikus ASAN projekt célja a feltörekvő vagy éppen kevésbé ismert magyar underground művészek lehetőséghez juttatása. A több művészeti ágban gondolkodó projekt első terméke a Bandcampen néhány napja elérhető válogatáslemez, melyet „kalapbadobós” alapon bárki letölthet.

asan

A hosszanjátszó trekklistája rögtön felfedi, hogy az anyag meglehetősen sokszínű: Cadik vagy Mango nevei a magyar undergroundban mozgóknak már ismerősen csengenek, de mellettük ott vannak az elmúlt évek felfedezett tehetségei (iamyank, Zomblaze, vagy akár a Debrecenben is sokat hallott tshabee), illetve az eddig kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert előadók is.

Bár a tizenöt zene többféle zenei stílust átölel, az elmondható, hogy a hip-hop kapta a főszerepet. Szerencsére a Modul (aka Mango) féle torz bítek, Cadik csilingelős, széttördelt ütemei, vagy iamyank szintialapú dallamai mind-mind egy kicsit más ízlést közvetítenek. Tshabee pattogósabb zenéje és Leap dubstep-szerű trekkje lóg ki talán valamelyest a sorból, de én kellemesen fogadtam a változatosságot, főleg, hogy az utóbbi dal – véleményem szerint – az album egyik legjobb zenéje.

Az digitális lemez egésze egyfajta elszállós, álmodozós hangulatot közvetít: és bár van pár táncolósabb, bólogatósabb zene is, azért mind beleillik ebbe a hangulatba. Ez elsősorban az a fajta zene, amit az ember otthon hallgat, olvasás, vasalás, takarítás közben, aztán néha vissza-visszanyúl a hifihez, hogy a hangerőt feljebb tolja.

Egy szó, mint száz – az ASAN első lemeze mindenképpen megér egy hallgatást: remek ízléssel, remekül összerakott darab. Időközben az ASAN első podcastje is elérhető a Mixcloudon, amit az albumon is szereplő Yapo követett el. A projekt jövőbeli merényleteit pedig kíváncsian várjuk!

Share Button